موزه هنرهای تزئینی تهران
سال تاسیس موزه: 1338 ساختمان اول
ساختمان دوم – محل سابق بیمارستان بیمه های اجتماعی کارگران که بعدها مدرسه شده بود (افتتاح 10 اردیبهشت 1340 با حضور فرح پهلوی و وزیر مختار وقت آمریکا)
آدرس ساختمان اول موزه هنرهای تزئینی تهران : استان تهران ، شهر تهران، خیابان امیرکبیر (چراغ برق)
آدرس ساختمان دوم موزه هنرهای تزئینی تهران: استان تهران ، شهر تهران، خیابان امیرکبیر، نرسیده به میدان ولیعصر
نوع موزه: هنرهای معاصر
شماره ثبت موزه هنرهای تزئینی تهران در فهرست آثار ملی ایران :  این اثر ثبت نشده است
نامهای دیگر :
پیرامون نام (وجه تسمیه) :
دوران و بانی اثر : در دوران پهلوی دوم توسط ادراه کل موزه ها و فرهنگ عامه هنرهای زیبای کشور و اشیاء اهدایی سفارت آمریکا با ماموریت یحیی ذکاء کار راه اندازی موزه آغاز شد
به همت اشخاصی چون؛ عبدالله رحیمی راستگو، خلیل رحیمی ، محمدحسن سمسار ، عباس مزدا ، اسدالله مسیبی

نکته )  اولین موزه تاسیس شده توسط ادراه کل موزه ها و فرهنگ عامه هنرهای زیبای کشور

امکان و زمان بازدید : موزه دیگر وجود خارجی ندارد

آثار مهم؛
کتاب خاوران نامه
تابلو آبرنگ «میرزا ابوالفضل حکیم» کار ابوالحسن غفاری «صنیع الملک»
قلمدان سیاه قلمی از فتح الله شیرازی

پیشینه و تاریخچه :

موزه هنرهای تزئینی تهران

موزه هنرهای تزئینی تهران در سال 1338 ساخته شده وبیشتر اشیاء این موزه مربوط به سده دهم تا چهاردهم هجری قمریه. ساختمان موزه هنرهای تزئینی تهران شامل چهار طبقه هست که هر طبقه آثار خاصی رو معرفی میکنه و زیبایی ها و جذابیت های خودش رو داره. طبقه همکف موزه هنرهای تزئینی آثار موزه ای کاخ مرمر رو که شامل منبت، معرق و خاتم کاریه، به نمایشگاه دائمی تبدیل کرده. طبقه اول این موزه بافته ها و سوزن دوزی های سنتی ایران رو که از انواع زربافت، زر گل برجسته، ترمه، قلم کاری، انواع قالیچه و جاجیم هستن، به نمایش گذاشته. البته بخش بزرگی از نمایشگاه به نمایش اثاری از قبیل سوزن دوزی و شاخه های متنوع اون اختصاص داده شد، کارهای هنری مثل نقش تپه‌دوزى يا سلسله‌دوزى، ‌ تکه‌دوزى، قلاب‌دوزى، بخارادوزى، سرمه‌دوزى، گلابتون‌دوزى، ده يک دوزى، نقده‌دوزى و سکمه‌دوزى اختصاص دارد، يک تخته پردهٔ‌ نفيس و گلابتون‌دوزى خانه خدا که در موزه هنرهای تزئینی تهران در معرض دید عموم قرار گرفته. طبقه دوم هم از پنج بخش بزرگ تشکیل یافته: بخش های خاتم، منبت، بخش لاکی، بخض فیز و شیشه بخش خاتم موزه هنرهای تزئینی، انواع قاب آینه، جعبه، رحل، قلمدان و سرچسبدان رو به نمایش گذاشته. خاتم‌کارى و انواع آن از جمله خاتم‌‌ابرى، پروانه، شش گل، هشت گل، طره‌اى، نيم طره و گل حاشيه‌‌اى رو هم میتونین در بخش خاتم موزه هنرهای تزئینی ببینین. این آثار به دست هنرمندان شیرازی، اصفهانی و تهرانی ساخته شده. در بخش منبت با وجود آثار جعبه‌ها، قلاب آئينه، شانه، کشکول و کتيبه‌ها، اوج شکوفایی این هنر در موزه هنرهای تزئینی به نمایش عموم گذاشته شده. بخش لاکی هم شامل مجموعه ای از انواع قلمدان‌ها، جلدها، قاب آئينه‌ها، جعبه‌ها و سر چسبدان‌ها هست. روی این کارهای طراحی های رزم، شکارگاه، بزم، فرهنگ عامه و منظره به نمایش در آمده است. زیورهای مختلف سده های دوازده تا چهارده هجری قمری و ادوات جنگی در بخش فلز به نمایش گذاشته شده است. آخرین بخش طبقه دوم موزه هنرهای تزئینی رو، بخش شیشه تشکیل می ده. انواع شیشه های دوران پیش از اسلام تا سده چهارده هجری قمری و تحقیق در زمینه تاریخ صنعتی در این بخش به نمایش گذاشته شده است. در طبقه سوم انواع نقاشی ها و مینیاتورها به نمایش گذاشته شده. این طبقه مکتب‌هاى هرات، تبريز، شيراز، اصفهان و قزوين است. از جملهٔ‌ اين آثار، صفحاتى از کتاب عجايب‌المخلوقات، خسرو و شيرين نظامى، خاوران‌نامهٔ ابن حسام و شاهنامهٔ فردوسى رو در خودش جا داده. انبوهی از نقاشی های و مینیاتورهای اساتید و خوشنویسان بزرگ در این طبقه به نمایش عموم گذاشته شده.

کاربری؛ موزه

کاربری فعلی؛ غیر فعال

منابع؛
مجموعه های خصوصی استخوان بندی موزه های تازه مجله موزه ها – شماره یازدهم – پاییز 1381 بررسی و نوشته: فرامرز طالبی
کتاب از روزگار رفته (چهره به چهره با ابراهیم گلستان)

روزنامه اطلاعات مورخ 10 اردیبهشت 1340

این صفحه هنوز به صورت کنکاشانه ،‌سفرنویسی نشده است